Nyheter

Tillbaka

Att Czech Open har blivit en viktig tävling för de som utövar ITF Taekwon-do här i Europa är allmänt bekant. Med ett deltagarantal på 400 från 11 olika länder så talar det sitt tydliga språk.

av FSI:s informatör den 21.03.2016
(läst av 8361 besökare)

RasBudo på podium i Taekwon-do Czech Open!

Även Finland ställde upp med ett stort lag, 15 tävlande varav 8 svarta bälten och 7 färgbälten deltog från sammanlagt 4 klubbar, Masala, Kyrkslätt, Raasepori samt RasBudo (FSI-förening). Czech Open 2016 var öppet för alla färgbälten, men även en stor del av det Finska landslaget ställde upp. Tävlingarna skedde i staden Nymburk den 19-20 mars.

Att tävla på den här tävlingen ställer stora krav på deltagarna. Hit kommer Europas elit och även världsmästare. Hårt motstånd bjuds det på och många gånger så är det mycket små marginaler som gör om man står på en medaljplats eller hamnar just utanför. Tävlingen håller en hög internationell nivå. Det är ett utmärkt ställe att testa var man står i konkuransen gentemot sina motståndare inför EM-tävlingen som i år kommer att ske 11-18 april i Tessaloniki Grekland.

Medaljkontot för Finlands del blev den här gången 11 medaljer. 1 guld, 3 silver och 7 brons där RasBudo stod för merparten.

Finlands enda guld knep den mycket lovande 15 åriga Alec Holmström RasBudo, i specialteknik där det bland annat gäller att hoppa mycket högt, över två meter vilket sedan höjs, och samtidigt slå en platta som är högst upp på en ställning med foten. Det bedöms sedan utgående från om rätt teknik användes eller ej, samt hur man för övrigt lyckades. Alec fick också brons i sparring.

Årets manliga junior Rufus Kesti RasBudo 2 Dan, är redan trots sina 15 år veteran på dessa och liknande större tävlingar. Den här gången lyckades han ta silver i mönster samt brons i sparring. 

Anna Liljestrand RasBudo levererar alltid mycket säkert på tävlingar. Det är en fröjd att se hennes mjuka men bestämda rörelser då hon visar upp sitt program. Brons i mönster knep hon denna gång.

Mindre än ett år har Erkki Karhu RasBudo utövat Taekwon-do. Att ställa upp i en så här stor tävling som sin första kräver både mod och en otrolig målinriktad tränings- och tävlingsvilja. Vilket han också visade sig besitta med sitt silver i mönster.

Finlands yngsta tävlande var Irene Kesti RasBudo,med sina bara 10 år. Hon har en god förebild i sin bror Rufus och hon kämpade hårt i sparringen som den här gången räckte till ett brons. En liten tjej som verkligen har framtiden framför sig.

De övriga pristagarna blev:

Miro Ikäheimonen Masala, 1 Dan fick brons i mönster

Sofia Manz Masala 3 Dan, silver i mönster

Tanja Lujanen Masala 1 Dan brons i sparring

Rose Pakarinen Nurmijärvi 1 Dan, brons i mönster

För mer information om tävlingen:

Rafael Kesti

rafael@kesti.fi

Foto:

Finlands tävlingslag

Alec Holmström guldmedaljör

Rufus Kesti på prispallen längst till höger

Irene Kesti endast 10 år med sitt brons

Text: Maj-Lis Rauhama

FINLANDS SVENSKA IDROTT r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: 0207309290 (växel)
e-post: info(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0211087-9