Nyheter

Tillbaka

I 30 år har SFI-friidrottarna tränat tillsammans i Portugal under vårsäsongen, men enligt sportchef Petra Stenman finns det en del oklara frågor inför framtiden.

av FSI:s informatör den 11.05.2016
(läst av 7311 besökare)

Förbundspennan: Lägerliv i Portugal

Årets Portugalläger börjar lida mot sitt slut och det är dags att reflektera över ännu ett utomlandsläger i Portugal.

Lägerverksamheten har nu pågått i nästan 40 år, varav 30 år i Portugal och många är de som deltagit i verksamheten. I början var utomlandslägret få förunnat - endast ett 40-tal idrottare och tränare togs med i verksamheten, men med åren, när det blev vanligare med utlandsresor, så började lägret växa. 

Även till den grad i fjol och i år att SFI får se sig som en researrangör för över 100 personer. Detta har lett till att vi har bö fundera över vart vi vill styra våra resurser.

När SFI friidrotten i höst samlas till planeringsdagar kommer man säkerligen tänka över detta faktum grundligt. För även om det är bra att involvera många i verksamheten så är det även viktigt att satsa på kvalitet för dem som behöver det. Förhoppningsvis kommer eventuella förändringar att leda till att vår lägerverksamhet blir ännu bättre!

Men tillbaka till reflektionerna över lägret. Det har under de senaste 30 åren i Portugal fötts en hel del traditioner. Bland dem är gemensamma SFI –middagen för alla lägerdeltagare på valborgsmässoaftonen. I år var lägerdeltagarna mer utspridda med sina lägerdatuma, och av de 98 anmälda så var 65 i Portugal på valborg och deltog middagen. 

Tal hölls av Magnus Häggblom , som till hösten blir pensionerad från Vörå Idrottsgymnasium, samt av sportchefen. Vi reflekterade över att varje idrottare skriver sin egen historia och att de som var på plats gör det just nu. Magnus kom ihåg mångar roliga historier och incidenter som inträffat under årens lopp.

På träningsplanen var det fart och fläkt! Idrottarna sökte sig till att träna tillsammans i mindre grupper och träningen flöt på under detta läger utan större problem. Massören var välbesökt , men läkaren kunde inte stoltsera med samma bedrift- vilket är ett gott tecken under de två veckor som de var på plats.

SFI hörs och syns på ett positivt sätt i Monte Gordo, Portugal under några veckor varje år och vår, och för många av våra långdistansare har idrottscentret i Vila Real blivit som ett andra hem. Man känner sig välkommen hit och man kommer gärna tillbaka. 

Men det finns orosmoln på himlen. Faciliteterna börjar bli slitna och redan förra året åkte en del av tränarna runt i Portugal för att hitta nya alternativ. 

Men faktum är att det finns få ställen som kan erbjuda bra träningsplatser för både kast, hopp löpning och speciellt långdistans. Vi vill ju vara alla samtidigt, och det ökar på kraven. 

Enligt tränarnas poängsättning, som vi gjorde förra året så leder ännu idrottscentret i Vila Real , men om ingen uppdatering sker, så kan det börja bli manbortfall , och en del börjar själva söka sig till andra ställen.

När lägret avslutas står sommarn snart inför dörren. Nu kan vi se fram emot en fin sommar med både EM och OS tävlingar. Säsongen har redan inletts med Terräng-FM i Vörå med positiv ton och fint väder.

Sportchefen tackar för ordet och styr kosan hem mot Finland och väntar även med spänning på att få höra senaste nyheterna från simmarnas läger i Bulgarien som avslutas i dagarna.

Petra Stenman
Sportchef
SFI

FINLANDS SVENSKA IDROTT r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: 0207309290 (växel)
e-post: info(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0211087-9