Nyheter

Tillbaka

Den fantastiska segern i EM-matchen Island - England, väcker till åtanke. Ett litet land som klarar av att slå en stor fotbollsnation, bevisar att det går, bara man vill, kan och har jobbat för det.

av Christel Raunio den 30.06.2016
(läst av 7748 besökare)

Förbundspennan på Yle Sporten: Kan Island, kan vi!

Måndagens sena fotbollsmatch, som blev en rysare och nagelbitare, fick en verkligen att gå på högvarv. Att ett litet land som Island klår fotbollsnationen England, är en osannolik upplevelse.

Och att se den samhörighet och gemenskap som såväl laget som publiken visade efter matchen, då de hyllade varandra, kändes som om det också var vår fest. Vilken kväll, vilken match!

Redan före matchen, konstaterades på flera håll i media att oberoende av hur det går i måndagskvällens sena match, är Island en vinnare. Ett litet land med 330 000 invånare har lyckats skapa skickliga, starka och envisa fotbollsspelare, som tar sig an tidigare stora fotbollsnationer, en efter en.

Och omvärlden kan bara förundras över vad de har gjort rätt.

Utan att jag påstår mig vara en fotbollsexpert, kan jag peka på några faktorer, som islänningarna gjort rätt. De har satsat på att barnen får en kvalitativ idrottsfritid med fotbollen, där tillgänglighet och styrning är ledorden. Utbildade tränare med spetskunskap, mycket träning och goda förhållanden med fotbollshallar och konstgräsplaner (också vid skolorna) ger resultat.

Barnen ges från början rejäla möjligheter att utvecklas inom sporten, bl. a i form av tränare som vet hur de ska tala till dem och väcka glädjen och ivern att utvecklas. Att skapa förutsättningar för idrotten betyder att vi ska se till att det finns goda och ändamålsenliga träningsförhållanden och -utrymmen.

Men det betyder också att vi ska se till att det finns en kvalitativ och inspirerande tränarkår. Det är framför allt fast i hurdan tränare man har haft, för att intresset ska hållas i liv och talangen utvecklas.

Det här gäller för alla idrottsgrenar.

Inom den finlandssvenska idrottsvärlden är befolkningsmängden till trots antalet medaljer och framgångar många. Vi har sett det som en styrka att träningsmöjligheter finns nära den unga idrottaren och att samhörigheten med laget/gänget finns, också då och kanske framförallt speciellt då träningarna sker långt borta från den trygga hemmiljön.

Finlands Svenska Idrott utvecklar som bäst tränarutbildningen och betonar därigenom bl. a vikten av brett kunnande och träningar över grengränserna. För att utvecklas mångsidigt bör man känna till andra grenar och känna att man hör till en gemenskap. Det här förverkligas bland annat på våra Sisu-läger.

Att gemenskapen har betydelse såg vi igår då matchen var slut, men vi ser det också dagligen i vår egen verksamhet. Flera idrottare med finska som modersmål, vill träna och tävla med och tillsammans med våra idrottare och tränare. Kompetenta tränare och en strävan att ge bästa förutsättningarna för våra idrottare, är avgörande. Därför är vi också med i olika projekt för att utveckla olika idrottsformer och öka intresset för dem.

Projektet Talangjakten i Österbotten fokuserar på friidrotten och ett samarbetsprojekt mellan HIFK Soccer r.f. och Idrottsföreningen kamraterna, Vasa r.f. driver samma sak.

Utbildning, nya metoder och utveckling ska ge ännu bättre resultat, såväl i antal idrottande unga som framgångar.

Kan Island, kan vi.

FINLANDS SVENSKA IDROTT r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: 0207309290 (växel)
e-post: info(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0211087-9