Nyheter

Tillbaka

av David Andberg den 08.02.2017
(läst av 7061 besökare)

Förbundspennan: Tillsammans gör vi VM i Lahtis till en succé

Om ett par veckor kör VM i Lahtis igång. För många idrottsintresserade är världsmästerskapet en självklar höjdpunkt under år 2017. Tävlingarna hör till ett av de största evenemangen under Finlands 100-årsjubileum. Skidfesten lockar massor av människor med höga förväntningar till Lahtis. Jag hoppas att du har bokat in åtminstone en dag så du hinner njuta av tävlingarna på plats och ställe.

Sportmagasinet gjorde en intressant intervju med Krista Pärmäkoski, där hon pratade om sitt projekt inför VM; hur hon tränat, hur hon jobbat och hur det börjat ge resultat. Krista ligger för tillfället tvåa i världscupsrankingen och förväntningarna på henne inför hemma-VM är skyhöga.

Det jag fäste mig mest vid i intervjun var Kristas bästa VM-minne, när hon berättar om VM i Oslo 2011 när hon var 20 år. Hon blev ”bara elfte” i tremilen och minns hur skidbanan öppnade sig framför henne och slöt sig bakom henne när norrmännen hejade på henne och ropade hennes namn. Hon hoppas att vi i publiken i Lahtis också hejar på andra än våra egna skidåkare. Det skulle ge en positiv bild av Finland och visa på den kamratanda som finns inom skidsporten. Det kan behövas, för allt som har skrivits om Finland och skidåkning har inte varit så positivt.

När världscupen körde igång i Ruka i november hade någon klistrat upp en lapp med texten ”DDR Norway Ski Team = doping team” mellan vallalastbilen och skidspåret. Norrmännen tog det med ro, men nyheten att detta är vad norrmännen har att vänta sig under tävlingssäsongen och VM i Lahtis kablades ändå ut.

Därför vill jag lyfta upp det Krista sa då hon önskar att vi som publik inte bara ska heja på våra egna skidåkare, utan också stöda andra länders idrottsmän. Finland fyller 100 år och det skulle vara fint att kunna förmedla en positiv bild av Finland.

Passa på att läs om de andra som tävlar när du sitter i bilen, tåget eller bussen på väg till Lahtis och kom ihåg att heja också på dem som inte tävlar om en topplacering. Då kanske vi i framtiden får en Pärmäkoski som sitter i sitt hemlands Sportmagasin och berättar om sina fina minnen av publiken på VM i Lahtis 2017. Vi har alla möjligheter att tillsammans göra VM till en succé.

Historien kan vi inte påverka, men vi kan genom vårt beteende påverka hur folk kommer att se på oss i framtiden. Vi ses i Lahtis!

David Andberg
Ombudsman FSS

 

 

 

FINLANDS SVENSKA IDROTT r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

telefon: 0207309290 (växel)
e-post: info(AT)idrott.fi
FO-nummer: 0211087-9